preskoči na sadržaj
Učenički fond

Ula Reić

ČOVJEČULJCI = TINY PEOPLE

Dvojezična slikovnica prilagođena djeci s disleksijom i teškoćama u čitanju.

Tekst je napisala djevojčica Ula koju svi poznaju po imenu, a ne po prezimenu koje je Reić. Ula kaže da u našim glavama žive čovječuljci (strahovi), a djeca imaju puno čovječuljaka u svojim mozgovima. Pročitajte ovu slikovnicu i saznajte što uistinu znači biti hrabar.

 


 

Ula Reić

ZVIJEZDA KOJA ČITA = THE READING STAR

Dvojezična slikovnica prilagođena djeci s disleksijom i teškoćama u čitanju.

"Bila sam uplašena. Ipak uspjela sam pročitati: »Zvi - je - zda!'« Odjednom sam začula kako moje kolege čitaju sa mnom uglas. Zvjezdice na nebu su se počele paliti. Jedna po jedna. Tako je i moj osmijeh rastao."

 


 

Erika Katačić Kožić

BAJKARICE : JUNAKINJE IZ NARODNIH PREDAJA CIJELOG SVIJETA

Bajkarice slave različitost, toleranciju i zajedništvo te osnažuju duh svojih čitatelja i slušatelja. Neka pustolovina započne!

 


 

Michel Holland

SUNCE ZA DORUČAK : SLAVLJE BILJAKA IZ CIJELOGA SVIJETA

Jeste li se ikada zapitali kako nastaju zobene pahuljice?
Jeste li znali da guma na vašim cipelama potječe od stabla?
Znate li koje biljke liječe, a koje su opasne?
Ovaj predivno ilustrirani priručnik o začuđujućim činjenicama o prirodi slavi biljke bez kojih ne bismo mogli zamisliti svakidašnji život. Njihovom preradom nastaju razni proizvodi – od paste za zube s okusom mente do pamučnih majica. Stručnjak za biljke Michale Holland objašnjava kako biljke jedu Sunce ne bi li proizvele hranu koju mi jedemo i stvorile zrak koji udišemo. Dokazano je da se među biljkama i u prirodi osjećamo sretnijima, nadahnutijima za stvaranje umjetničkih djela i inovacija. S pomoću projekata Uradi sam otkrit ćete tajne biljaka i potaknuti vlastitu kreativnost.

 


 

Christopher Edge

BESKONAČNI SVJETOVI ALBIEJA BRIGHTA

Jedanaestogodišnji Albert Stephen Bright živi sretnim uobičajenim životom svakog dječaka.
Dobro, onoliko koliko može biti običan život s roditeljima astrofizičarima koji svom sinu nadjenu ime po Albertu Einsteinu i Stephenu Hawkingu. No kada izgubi svoju mamu, Albiejev se svijet sruši. Otac ga pokušava utješiti objašnjenjem da bi mama mogla biti živa u paralelnom svemiru.
Osokoljen teorijom paralelnih svemira i oboružan kutijom, prijenosnim računalom, bananom i još koječime, Albie kreće na putovanje života - u potrazi za mamom. Naravno, kada prvi put odlazite u paralelne svemire, teško je otkriti onaj koji vam treba. U potrazi za pravim paralelnim svijetom, Albie je nabasao na iznenađujuća otkrića o sebi, svemiru i nekim važnim životnim pitanjima.

 


 

Peter Bunzl

VRTISRCE

Neke tajne mogu promijeniti život u otkucaju srca...
Godina je 1896. Trinaestogodišnja Lily s mukom podnosi život u internatu u zabačenom kutku Engleske kamo ju je u strogoj tajnosti, pod lažnim prezimenom, smjestio otac. No kada njen otac, slavan izumitelj vrhunskih mehanizama, iznenada nestane, Lily se nađe u smrtnoj opasnosti. Za skrbnicu joj odrede neugodnu francusku guvernantu koja je svake noći zaključava kako bi prekapala po očevim stvarima. Lily posvuda prate čudni srebrnooki ljudi. Što uopće žele od nje? Sa svojim prijateljima – Robertom, urarevim sinom, i Malkinom, mehaničkom lisicom – Lily je gurnuta u niz neočekivanih i opasnih događaja. Uskoro će gorko spoznati da najgora izdaja katkad dolazi od onih kojima najviše vjeruješ.

 


 

Elias Vahlund

PRIRUČNIK ZA SUPERJUNAKE - PRVI DIO : PRVA MISIJA

Lisa je nesretna u novoj školi. Maltretira je grupa dječaka pa svaki dan pronalazi spas u gradskoj knjižnici. Jednoga dana na polici pronalazi knjigu u kojoj se opisuju vježbe za stjecanje 101 supermoći. Je li to uopće moguće?

 


 

Elias Vahlund

PRIRUČNIK ZA SUPERJUNAKE - DRUGI DIO : CRVENA MASKA

Ako nešto sanjaš dovoljno dugo, jednoga dana postat će stvarnost. Dinamičan, uzbudljiv i izvrstan grafički roman o djevojčici koja odlučuje uzeti stvari u svoje ruke.

 


 

Snježana Babić Višnjić

DJEČAK KOJI JE POPLAVIO SVIJET

Ovdje počinje priča o Tihomilu, osjetljivom i nježnom dječaku kojeg zatičemo u trenutku kad je krenuo u prvi razred. I inače je puno plakao, ali njegovi su se nekako nadali da će polaskom u školu postati zadovoljniji. hrabriji i da će za njega doći bolji dani. No nije bilo bolje. Suočen s novim izazovima i okrutnostima od strane školskih prijatelja, Tihomil jednostavno nije mogao zaustaviti suze. Ovo je priča o nošenju s osjećajem tuge. Tuga je emocija koji traje, u kojoj se možemo utopiti i koju nije lako izbaciti iz tijela, glavice i srca. U redu je biti tužan, u redu je glasno plakati ili pak se povući i šutjeti, jer svatko ima svoj način prerađivanja boli.

 


 

Ivanka Ferenčić Martinčić

KAKO JE ZEKO ZAVOLIO KNJIŽNICU

Slikovnica Kako je zeko zavolio knjižnicu djecu vodi kroz prostor gdje žive njihove omiljene priče. Glavni lik, plišani zeko, s knjižničarkom upoznaje odjele jedne knjižnice, posjetitelje svih dobi koji u nju dolaze i raznolike sadržaje koje ona nudi. Čitajući ovu priču djeca će upoznati knjižnicu kao mjesto učenja i druženja u koje će rado dolaziti cijeloga života.

 


 

Andrijana Martić

VITEZ AKUL I KRALJ KOJI SE PREIGRAO

Vitez Akul živio je na dvoru kralja Franca. Bio je velik, snažan i hrabar vitez pa ga je kralj odabrao za svog osobnog čuvara. Kralj Franc bio je poprilično neobičan i pomalo smotan kralj pa je vitez Akul imao pune ruke posla da sačuva kralja od nevolja. Kraljeva najdraža stvar na svijetu bile su igrice! Toliko ih je volio da bi dan i noć gdje god da je krenuo morao uz sebe imati svu opremu za igranje. Bilo je tu mobitela, punjača, laptopa, tableta, raznih konzola i televizora. Kralj Franc stalno se igrao i potpuno je zanemario svoje kraljevske dužnosti. Zanemario je i samog sebe, svoje zdravlje, prijatelje, interese. S obzirom na to da za ništa drugo nije imao vremena osim za prelaženje novih razina u igricama, odlučio je da se neće ženiti i tako je ugrozio opstanak svog kraljevstva. Vitezu Akulu nije preostalo ništa drugo nego da povuče opasan i drastičan potez. Potražio je hakericu Miju i zajedno s njom razradio plan kako će pomoći kralju Francu da se riješi svoje ovisnosti.

 


 

Tatjana Gjurković i Tea Knežević

ŽIRAFICA JE TUŽNA JER DJEDA VIŠE NEMA

Slikovnica Žirafica je tužna jer djeda više nema bavi se osjećajem tuge zbog gubitka bliske i voljene osobe. Kroz jednostavnu priču i životinjske likove djeca će prepoznati vlastitu situaciju i emociju tuge koja se zbog nje javlja. Slikovnica ima i dodatak sa savjetima za roditelje koji će im pomoći da bolje razumiju ponašanje svojega djeteta, zadovolje njegovu emocionalnu potrebu koja stoji iza tuge te da mu pomognu naučiti regulirati taj negativan osjećaj.

 


 

Jim Pipe

KNJIGA ČAROLIJA : [3D KNJIGA S OŽIVLJENIM STRANICAMA]

Otvorite knjigu i uđite u svijet čarobnjaka i vidovnjaka koji uz pomoć čarobnih riječi mijenjaju stvarnost. Ova knjiga sadrži CD za instalaciju softvera i karte za 3D-animaciju uz pomoć kojih se može uroniti u svijet magije. Sve što je potrebno za uspješno čaranje opisano je ovoj knjizi. Potražite tipke na računalu za pokretanje animacija proširene stvarnosti i uživajte u igri.

 


 

Disney

SKAKUTAVI TIGAR

Lijep tekst i nježne ilustracije najdražih prijatelja Winnieja Pooha – Rooa i Tigra razdragat će vaše najmlađe, a osmijeh na lice izmamit će im njihov neočekivani SKOK. Slikovnicu treba povući dolje, zatim pustiti i gledati kako će se Roo ili Tigar vinuti u zrak. Dok skakutanje traje, zabava ne prestaje.

 


 

Morea Banićević

DEMON ŠKOLSKE KNJIŽNICE

Skupina prijatelja provodi naizgled uobičajen život ispunjen dječjim nestašlucima, prepirkama, prijateljstvom i prvim simpatijama - ali sve se naglo zakomplicira.
Roman Demon školske knjižnice osvojio je nagradu SFERA za najbolji dječji roman.

 


 

Roald Dahl

MATILDA

Ovaj prekrasan klasik dječje književnosti govori o važnosti čitanja i učenja, prijateljstva i  ljubavi, važnosti prihvaćanja sebe i drugih. Djeci će pokazati kako uz pomoć ljubavi, ljubaznosti i pameti mogu pobijediti svaku grubost, glupost i neljubaznost.

 

Nastavnički fond

Sara Armstrong i Pamela Brunskill

INFORMACIJSKA PISMENOST : KAKO RAZLIKOVATI ČINJENICE OD ZABLUDA 

Na teorijskoj razini autorice su prikupile rezultate istraživanja tijekom nekoliko desetljeća na način koji pomaže čitateljima da osmisle vlastitu koncepciju informacijske pismenosti i način na koji se ona može podučavati. Na praktičnoj razini, autorice donose niz različitih aktivnosti i pripremljenih lekcija s istaknutim ishodima učenja, koje nastavnici mogu lako prilagoditi učenicima različite dobi.

Ova knjiga bavi se sljedećim važnim temama:
- upotreba tehnika pretraživanja za prikupljanje informacija
- postavljanje dobrih pitanja i davanje odgovora na njih
- učinkovita organizacija informacija
- razvijanje vještina građanskog rasuđivanja na internetu
- istraživanje autorskog prava i poštene upotrebe
- integracija projektnog učenja i tehnologije.

 


 

Ivana Marin

PLAVA EKO-PATROLA : PRIRUČNIK ZA PROVEDBU IZVANNASTAVNOG EDUKACIJSKOG PROGRAMA ZA ODRŽIVI RAZVOJ

Ova publikacija rezultat je projekta Plava Eko-patrola - vannastavni edukacijski program za održivi razvoj u priobalnim i otočnim lokalnim zajednicama Šibensko-kninske županije namijenjen osnovnim školama.

 


 

Ivana Jurjević Jovanović, Igor Rukljač, Jasminka Viher

VREDNOVANJE U RAZREDNOJ NASTAVI : PRIRUČNIK ZA UČITELJE RAZREDNE NASTAVE

Priručnik Vrednovanje u razrednoj nastavi napisan je kao odgovor na mnogobrojna pitanja učitelja vezana za vrednovanje. On nudi prikaz teorije dokimologije, legislative koju učitelj treba poznavati i vrednovanja temeljenih na kurikulumskim dokumentima.
U suvremenim pristupima vrednovanju važno je dobiti objektivan uvid u razinu učeničkih kompetencija, dati učeniku kvalitetnu povratnu informaciju te saznati što on misli o svojem učenju kako bi se unaprijedilo i njegovo učenje i učiteljevo poučavanje. Ovaj je priručnik zamišljen kao učiteljev suputnik u svakidašnjem radu. 

 


 

Darko Dukovski, Vedran Dukovski, Dario Matika

ISTRA U DOMOVINSKOM RATU : 1991. - 1995. MODEL DRUŠTVENE I VOJNE POVIJESTI

Knjiga je rezultat znanstveno-povijesnog istraživanja, promišljanja, raščlambe i deskripcije kratkog razdoblja, koje nije isključivo bilo vezano uz vojsku, oružje, bojišta, mobilizaciju, nego uz životne prilike, ratnu svakidašnjicu istarskog stanovništva i onih koji su se u Istru sklonili od pogibelji i ratnih strahota.

 


 

Nives Opačić

RECI MI TO KRATKO I JASNO : HRVATSKI ZA NORMALNE LJUDE

Ugledna i popularna jezikoslovka Nives Opačić napisala je novu knjigu pod naslovom Reci mi to kratko i jasno s podnaslovom Hrvatski za normalne ljude. Knjiga sadrži 1046 natuknica u kojima autorica, poznata po preciznom i duhovitom njegovanju hrvatskoga jezika, na popularan način savjetuje čitatelje kako da bolje i jasnije formuliraju svoje misli (i svladaju strah od vlastita standardnoga jezika).

 

TražilicaIDIZ - izvješće

Savjetovanje mladih

Školska brošura


Katalog knjižnice


Društvene mreže

 


Medijska pismenost

Brojač posjeta
Ispis statistike od 5. 4. 2020.

Ukupno: 156320
Ovaj mjesec: 2331
Ovaj tjedan: 630
Danas: 58
preskoči na navigaciju