preskoči na sadržaj
Institucionalizacija zavičajne nastave IŽ

Zavičajna nastava u našoj školi

Institucionalizacija Zavičajne nastave Istarske županije

Projekt  „Čuvar našega grada – Sv. Pelagije“

 

Sv. Pelagije zaštitnik je Grada Novigrada. U projektu je predviđen niz radionica kroz koje će se na različite načine djeca upoznati sa životom i djelima zaštitnika Grada. Učenici će istraživati povijesne izvore, legendu o Sv. Pelagiju i stvoriti svoju priču o Sv. Pelagiju koju će izraziti kroz različite oblike kreativnog izražavanja – likovni, dramski, glazbeni, literarni i sl. Dodatna pozornost posvetit će se poštivanju tradicije zaštitnika grada u današnje doba. Istražit će se povijesna pozadina izrade i postavljanja brončanog kipa Sv. Pelagija na novigradski zvonik koji je službeni simbol Novigrada (dizajn Stelio Pauletić).

U sklopu projekta učenici će posjetiti Župnu crkvu Sv. Pelagija i Sv. Maksima, te (rano)romaničku kriptu, jedinu u Istri.

 


 

PROJEKTNI DANI

Projektni dani održani su u mjesecu ožujku u trajanju dva dana (27. i 28. ožujka). Učenici viših razreda birali su jednu od sljedećih radionica: Grafička radionica, Kostimografska, Scenografska, Pričam ti priču, Per aspera ad astra, Maslina, Selfie-video radionica i Ulika. Učenici nižih razreda sudjelovali su u radu radionice s razrednim učiteljicama. 

Prvi dan organiziran je posjet crkvi Svetog Pelagija i Maksima u Novigradu gdje se nalazi ranoromanička kripta te  Lapidariju, muzeju grada Novigrada.  Učenici su odslušali  stručna predavanja te se na taj način upoznali s poznatim činjenicama iz života Svetog Pelagija, njegovoj smrti, izgradnji crkve i postavljanju kripte u njoj. 

Drugi dan radilo se u radionicama.

                         

 


 

Institucionalizacija Zavičajne nastave Istarske županije

Projekt  "Čarolija naših Citta-nonića"

 

Opis projekta:

Projekt zavičajne nastave omogućuje svim učenicima doživjeti prošlost sudjelujući u istraživanju povijesnih izvora (fotografija, zapisa, predmeta i igračaka). Predmet istraživanja bili su običaji naših predaka i njihove aktivnosti u slobodno vrijeme. Prikupljenu građu (predmeti, slikovni i pisani materijal,  intervjui sa starijim sugrađanima) učenici su tijekom zavičajne nastave prezentirali raznovrsnim kreativnim izričajima:  riječju, slikom, pokretom i zvukom. Od prikupljenih materijala u školi je osmišljena etnografska zbirka starih fotografija i predmeta koji dokumentiraju prošlost Novigrada.

 

Ciljevi:

Cilj projekta je ukazati učenicima na važnost razumijevanja sadašnjosti uspoređujući je s prošlošću, njegovati ishodište zavičajnosti u širem interkulturalnom i multikulturalnom kontekstu, osvijestiti društvenu ulogu i prava djeteta u zajednici nekada i danas, približiti im način života iz bliže prošlosti, jačati svijest o različitostima i društvenim vrijednostima drugačijim načinom poučavanja.

 

Ishodi:

Učenici su naučili razumjeti važnost tradicije, prikupljati podatke, spoznali su važnost tradicionalnih običaja zavičaja, usporedili odjeću i obuću nekad i danas,  obogatili zavičajni rječnik, osvijestili način ophođenja sa starijima i  ojačali  međugeneracijske odnose. 

 

Radionice:

 1. Gastro kreativna radionica
 2. Izrada igrački
 3. Igre iz prošlosti Citta-nonića
 4. Novigradski ribari
 5. Dramska radionica
 6. Foto/video dokumentarna radionica
 7. Radionica Bokunići Cittanove
 8. Kostimografska radionica
 9. Slikarsko – scenografska radionica
 10. Literarna zavičajna radionica
 11. Radionica Ulice nekad i danas
 12. Etnografska radionica
 13. Radionica Poli nonići
 14. Radionica Usporedba  starih školskih imenika

TražilicaIDIZ - izvješće

Savjetovanje mladih

Školska brošura


Katalog knjižnice


Društvene mreže

 


Medijska pismenost

Brojač posjeta
Ispis statistike od 5. 4. 2020.

Ukupno: 156315
Ovaj mjesec: 2326
Ovaj tjedan: 625
Danas: 53
preskoči na navigaciju