preskoči na sadržaj
Vijesti iz Rivarele

Novosti iz Čitateljskog kluba "Bookbusters"


Čitateljski klub „Bookbusters“ nastavlja sa radom i u ovoj školskoj godini! Nakon prvog susreta na kojem smo pročitali i obradili slikovnicu Svjetlana Junakovića „Moj put“, na jučerašnjem susretu posvetili smo se zbirki priča „U zemlji Plaviji: svi trebamo razumijevanje“ spisateljice Mirjane Mrkele.

Zbirka priča „U zemlji Plaviji“ sadrži 25 priča u kojima se govori o sličnostima koje nas spajaju i različitostima koje nas dijele i čine drukčijima, ali i o međusobnom (ne)prihvaćanju tih različitosti. Priče nas intrigiraju svojom strukturom, ponavljajućim rečenicama te karikiranim opisima i dijalozima. Potiču nas da preispitamo vlastite predrasude i nedostatak razumijevanja za druge i drugačije. Nakon čitanja postavljamo sami sebi pitanje zašto dopuštamo da mane i nedostatci drugih budu predmet poruge ili razlog zbog kojeg zaboravljamo vrline drugih oko sebe? Zašto je uvijek jednostavnije primijetiti manu?

U osvrtu na zbirku, Đeni Zuliani kaže:

U moru sličnosti koje nas spajaju kapljice su drukčijeg sjaja, boje i oblika, koja nas čine različitima, posebnima i originalnima, a opet sastavnim dijelom jedne velike cjeline. Samo se međusobnim razumijevanjem, podrškom i otvorenim umom možemo radovati sličnostima i pustiti da nas različitosti obogaćuju.

Nakon zajedničkog čitanja priča kroz razgovor smo pokušali odgonetnuti smisao i poruku priča, a glavni zadatak čitača bio je napisati svoju priču u kojoj će upravo oni biti glavni junaci i junakinje.

Za kraj druženja u ovom polugodištu članice i članove kluba Gradska knjižnica Novigrad-Cittanova razveselila je darom – dječjim romanom „Nabor vremena“ američke spisateljice Madeleine L'Engle. Roman „Nabor vremena“ klasik je dječje književnosti i novi čitateljski izazov za „Bookbusterse“.

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ljiljana Kostić   datum: 17. 12. 2019.

TražilicaDan škole


Upisi u prvi razred


Ispis statistike od 5. 4. 2020.

Ukupno: 17189
Ovaj mjesec: 3786
Ovaj tjedan: 669
Danas: 15
preskoči na navigaciju