preskoči na sadržaj
Vijesti iz Rivarele

„Zasadi drvo, ne budi panj!“ - Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj


„Zasadi drvo, ne budi panj!“ - Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj

Naša škola pridružila se građanskoj inicijativi pod nazivom "Zasadi drvo, ne budi panj!" - Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj. Kolektivna sadnja drveća diljem Hrvatske održala se tijekom 25., 26. i 27. listopada 2019. Inicijativu je pokrenula Varaždinka Mateja Angelina Kramar potaknuta velikim požarima koji su tijekom rujna harali amazonskom prašumom i Sibirom. Cilj inicijative bio je potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da na privatnim i javnim površinama zasade što više stabala kako bi doprinijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina i podigli svijest o važnosti stvaranja i očuvanja zelenila te brojnim dobrobitima drveća. U vrlo kratkom roku inicijativa je na društvenim mrežama okupila velik broj zainteresiranih, te su uskoro formirane županijske koordinacijske skupine. Inicijativa je privukla brojne škole i dječje vrtiće, a naravno, i mi smo željeli biti dio te prekrasne priče.

U dogovoru sa gradskim poduzećem Neapolis i Gradom Novigradom, odlučili smo posaditi četiri sadnice uz košarkaško igralište. Nažalost, zbog niza različitih okolnosti nismo se mogli uključiti u akciju u predviđenim datumima te su naše sadnice posađene u srijedu, 11.12.2019.

U sadnji su sudjelovali učenici nižih razreda koji su uz pomoć djelatnika Neapolisa posadili četiri mlade sadnice listopadnog stabla murve (muške biljke, bez ploda). Knjižničarka je učenicima objasnila važnost šuma i drveća, a gospođa Anđelka Ičin Zugan, inžinjerka agronomije i voditeljica odjela komunalnih usluga u Neapolisu opisala je našim prvašićima proces sadnje i koji su važni koraci koji se moraju poduzeti prije i tijekom sadnje. Također nas je upoznala sa vrstom stabla koju sadimo.

Učenici su vrlo rado sudjelovali u sadnji, te su uz pomoć lopatica dodali humus, potrebnu zemlju, gnojivo i nakraju, naravno, zalili stablo vodom. Knjižničarka je svakom razredu napomenula da dobro zapamte koje su stablo oni posadili kako bi mogli pratiti rast „svog“ stabla tijekom ostatka školovanja u Rivareli, ali i nakon toga.

Za uspješno provedenu akciju sadnje željeli bismo zahvaliti gradskom poduzeću Neapolis na pripremi zemlje za sadnju, pomoć pri sadnji te donaciju potrebnih materijala, kao i gospođi Anđelki Ičin Zugan na stručnoj pomoći i savjetima. 

Veliko hvala i novigradskim poduzećima Luxottica d.o.o. i F.A.I.S.A. d.o.o. na financijskoj podršci za nabavu sadnica.

O murvi:

Murva ili dud listopadno stablo iz obitelji Moraceae, porijeklom iz Azije, a danas je rasprostranjeno po cijeloj Hrvatskoj. Može narasti do 20 metara, ali rijetko prelazi visinu od 10-15 metara. Dud se može se uzgajati stablo, ali i kao grm. U zadnje vrijeme se uzgaja i u ukrasne svrhe, cijepljen na manje podloge pa raste kao malo drvce spuštenih grana – tzv. pendula. Otporan je na hladnoće, može rasti u polusjeni ili na suncu, podnosi sve vrste i ph tla, a rado raste u siromašnim tlima, perferira dobro drenirana i vlažnija tlo. Dobro podnosi atmosferska zagađenja.

(Izvor: https://www.biovrt.com/dud-murva-lat-morus/ © 2019 Silvija Kolar-Fodor)

 

Učenici ponosno poziraju uz murve koje su posadili:

Prvi razredi

 

Drugi razredi

 

Treći razredi

 

Četvrti razredi

 

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ljiljana Kostić   datum: 17. 12. 2019.

TražilicaDan škole


Upisi u prvi razred


Ispis statistike od 5. 4. 2020.

Ukupno: 17198
Ovaj mjesec: 3795
Ovaj tjedan: 678
Danas: 24
preskoči na navigaciju