preskoči na sadržaj

Osnovna škola - Scuola elementare Rivarela Novigrad - Cittanova

Login
Tražilica
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Ispis statistike od 12. 12. 2016.

Ukupno: 85537
Ovaj mjesec: 1202
Ovaj tjedan: 352
Danas: 82

Potražite nas na društvenim mrežama ;-)   Kadrovi iz školskog života...

Školska televizija!   

Vijesti iz Rivarele
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
NOVIGRADSKO PROLJEĆE NA KONFERENCIJI O DAROVITOSTI
Autor: Sanja Pilat Federici, 8. 11. 2019.

1st Thematic ECHA Conference, Dubrovnik 2019 (video):

https://youtu.be/CTgUltp5Pvc


Održana I. tematska ECHA konferencija Istraživanje kreativnosti i inovativnosti u obrazovanju darovitih: socijalna, individualna i obrazovna perspektiva

 

Od 16. do 18. listopada 2019. održana je u Dubrovniku I. tematska ECHA konferencija Istraživanje kreativnosti i inovativnosti u obrazovanju darovitih: socijalna, individualna i obrazovna perspektiva, pod visokim pokroviteljstvom Ureda Predsjednice Republike Hrvatske. Konferenciju su zajednički organizirali European Council of High Ability i Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Josip Juraj Strossmayer u Osijeku, koji je 2016. godine proglašen Europskom točkom izvrsnosti. Sudjelovalo je oko 180 sudionika iz Hrvatske i svijeta.

Program je bio izuzetno bogat i zanimljiv, sastojao se od plenarnih predavanja, kratkih izlaganja, poster-prezentacija, panel-rasprava i radionica. Plenarna predavačica, dr. sc. Zorana Ivčević Pringle, diplomantica Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, znanstvenica je koja već dvadeset godina živi u Americi i radi u Yale centru za emocionalnu inteligenciju. Direktorica je Laboratorija za kreativnost i emocije. Održala je izuzetno zanimljivo predavanje o kreativnosti, emocijama i samoregulaciji. Plenarno predavanje dr. sc. Jonathana Pluckera sa Sveučilišta John Hopkins bilo je usmjereno na poticanje kreativnosti učenika, prezentirane su ključne smjernice za razvoj kreativnosti u obrazovnom okruženju i istaknut je značaj socijalnih interakcija za poticanje kreativnosti. Dr. sc. Vlad Glaveănu, rumunjski znanstvenik, pročelnik Odjela za psihologiju i profesionalno savjetovanje na ženevskom sveučilištu Webster, održao je plenarno predavanje o sociokulturalnom utjecaju na razvoj kreativnosti, na vrlo slikovit i inovativan način objašnjavajući utjecaj interakcija, različitih perspektiva i socijalnih uloga na kreativnost pojedinca. Dane su praktične preporuke za poticanje razvoja kreativnosti učenika.

Uz velik broj svjetski poznatih znanstvenika u području kreativnosti i darovitosti te predavača iz svih krajeva svijeta, od Afrike, Azije, Kanade, Kenye, Sjeverne, Srednje i Južne Amerike do Europe, izlagali su te održavali radionice i hrvatski znanstvenici i stručnjaci zaposleni u dječjim vrtićima i školama. Konferenciju su medijski popratili učenici Prve školske televizije iz Varaždina koji su sudjelovali i u radu IV. europskog samita mladih koji se održavao u isto vrijeme u Dubrovniku.

Savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje za stručne suradnike psihologe i nastavnike psihologije Vesna Ivasović bila je članica Organizacijskog odbora, čiji je predsjednik bio doc. dr. sc. Željko Rački s osječkog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Josip Juraj Strossmayer. Djelatnik AZOO-a Miroslav Mićanović bio je počasni član predsjednik konferencije (Honorary Chair of the Conference) zajedno s Davorkom Parmač, ravnateljicom OŠ-SE RIVARELA i tajnicom Škole stvaralaštva „Novigradsko proljeće“, koja se nalazi u Katalogu natjecanja i smotri AZOO-a. Poziv na konferenciju svojevrsno je priznanje Školi stvaralaštva „Novigradsko proljeće“, koja je 2017. godine dobila posebno priznanje i postala „Europska točka darovitosti“ (European Talent Points), kao jedna od 350 članica iz 39 europskih zemalja, odnosno 19 europskih centara (European Talent Centres).

Sasvim sigurno ova Konferencija omogućila je unaprjeđenje znanja i vještina odgojno-obrazovnih radnika te drugih stručnjaka i znanstvenika koji se bave područjem kreativnosti, inovativnosti i darovitosti, dovela je do međusobnog povezivanja, razmjene iskustava i planiranja zajedničkih projekata i istraživanja u posebnom ozračju grada Dubrovnika koji je Lord Byron ushićeno nazvao biserom Jadrana.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju