preskoči na sadržaj
Vijesti iz Rivarele

U školi s kućnim ljubimcima


 

Svjetski dan zaštite životinja s velikom se i posebnom pažnjom obilježava u trećim razredima naše škole pa se lako može zaključiti da su naši trećaši najveći obožavatelji kućnih ljubimaca.

Nadamo se da ćete iz sljedećih redova moći dočarati atmosferu među učenicima trećih razreda.

 Tog je petka, 4. listopada,  nastava  u 3. a i b  razredu organizirana brojnim bogatim i raznovrsnim aktivnostima. I sam bi sveti Franjo Asiški, autor Pjesme stvorova, svetac koji je, prema vjerovanju, pričao s pticama,  bio zadovoljan odnosom naših učenika prema životinjama.

Sve je u 3. a razredu i započelo uobičajenim rasporedom sati; na prvom satu vjeronauka  učenici su pogledali crtić o Bogu i životinjama. Drugi sat, dolaskom pernatih, ljuskastih,  krznenih, dlakavih i kožnatih životinjskih stvorenja atmosfera se počela zagrijavati; Franov tvor Triki, Enina ribica Ljubica, Damirova kornjača Korni, Zoin hrčak Šapica, Idina mačka Tofu, Denijev puž Puž Muž Luž i Bojanova mačka Mimo udobno su se smjestili i pod punom pažnjom svojih vlasnika uživali status zvijezda. Šarolikoj i veseloj atmosferi dodatno su pridonijele i životinje plišanci koje su svi učenici donijeli na neobičan nastavni dan. Knjige o životinjama iz privatnih učeničkih biblioteka poslužile su kao dodatni izvori znanja.

Vlasnici životinjskih prijatelja  pomno su pratili ponašanja svojih ljubimaca i vodili brigu da im u razrednoj gužvi i ciki osiguraju što domaćinskiju atmosferu. No, jedina ribica u razredu ipak se jako prestrašila i svih pet sati, doznali smo od vlasnice Eni, imala probavne smetnje. Iz kojih se razloga tvor Triki zavukao pod klupu, ne zna ni Fran.

U dinamičnim predstavljanjima životinja doznale su se i zanimljive pojedinosti o njima; Damir je sve upozorio na strogo održavanje higijene ruku ako se dira oklop kornjače. Ako se ruke ne operu nakon diranja oklopa, može se dobiti visoka temperatura, gripa i nešto još gore, dodaje Damir. Zoe i Fran ponosno su predstavili svoje ljubimce s međunarodnim pedigreom; Zoe je naglasila da njezin hrčak nije običan hrčak, već ruski,  a Franov tvor je čak afrički! I zna se izdužiti kao špaget. Sve su zanimljivosti, pojedinosti i situacije zabilježili razredni novinari Lana, Rei, Evan i Andrej koji su za razredne novine  intervjuirali vlasnike,  ali i njihove ljubimce. 

Termin za mačke bio je rezerviran u 10 sati u učionici. U mačjem terminu, držeći se  propisnog odstojanja, stigla je i Rominina papiga Koki. Voli jesti grožđe, ali puno kriješti.

Kada je bilo sigurno da su mace otišle i zrak postao čist ( za mace), na igralište su stigli  psi. Za dolazak mačaka i pasa u školu bili su zaduženi roditelji i nonići učenika. Igralište je pomalo ličilo na izložbu pasa; Među brojnim psima, podružili su se i upoznali Zoein pas Sky,  Adamov  Boni, ali i Evanov Boni, Gain  Nas, Ninin Max, Erikov Pika. I učiteljičini psi Pablo i Frida došli su vidjeti radno mjesto svoje gazdarice. U natjecateljskom dijelu dana, sudjelovali su puž i kornjača. Disciplinu pogađate sami, zar ne? Šprint na 3 metra! Pobjedu je odnio brži natjecatelj, kornjača Korni.

U stvaralačkom dijelu neobičnog dana učenici su se likovno i pisano izrazili, a sve se može vidjeti na prigodnom panou!

Svi su se složili da je to bio jedan od najljepših dana u školi, a najzanimljivija epizoda je bila je  kad je tvor Triki gurnuo glavu u Paolovu kameru. Šteta što  dan životinja ne traje cijeli tjedan, poručuju naši trećaši i dodaju da je već pao dogovor za sljedeću godinu.

Kako je cijeli dan bio u znaku životinjskih prijatelja i završio je desertom u životinjskom stilu; učenici su se počastili kolačima i bombonima u obliku životinja.

 

 

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Pilat Federici   datum: 23. 10. 2019.

TražilicaDan škole


Upisi u prvi razred


Ispis statistike od 5. 4. 2020.

Ukupno: 17198
Ovaj mjesec: 3795
Ovaj tjedan: 678
Danas: 24
preskoči na navigaciju