preskoči na sadržaj
Vijesti iz Rivarele

Nasilje prestaje ovdje


Nasilje prestaje ovdje

Zadnje srijede u veljači u Hrvatskoj se obilježava Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, a koji je 2017. godine potvrdio i Hrvatski sabor. 

Učenici naše škole u ružičastim su se majicama i ove  školske godine uključili  u obilježavanje Dana ružičastih majica, a zaposlenici škole imali su prilike kupiti službenu majicu Nasilje prestaje ovdje.  

U dramskoj  radionici "Svi znaju za to"   sudjelovali su učenici šestih, sedmih i osmih razreda. Radionicu je vodila dramska pedagoginja Ivana Marijančić. Nakon uvodnog obraćanja učenicima uslijedile su vježbe koncentracije, grupne dinamike, igre pantomime i  improvizacijske igre za poticanje iznošenja stavova i donošenja odluka.

Glumci su izveli dva zasebna monologa rađena na temelju zapisa prema istinitim događajima. Jedan monolog uloga je tinejdžera koji zlostavlja vršnjaka, a drugi je uloga žrtve koja trpi zlostavljanje u školi i oko nje.

Brojnim aktivnostima na satovima razredne zajednice učenici su upoznati s vrstama nasilja, kako se obraniti ako postanu žrtve nasilja te na koji način oni mogu pomoći žrtvama. Upozoreni su na važnost poštovanja pravila ponašanja tijekom svakodnevne komunikacije i ophođenja jednih prema drugima i to u kući, školi, ali i tijekom korištenja raznih društvenih mreža koje su postale vrlo važan izvor komunikacije među mladima, a samim time i mjesto njihovih međusobnih sukoba.

Učenici su osvijestili da nasilje među mladima uključuje širok spektar neprihvatljivog ponašanja među djecom – od nazivanja pogrdnim imenima, prijetnji, ogovaranja, ignoriranja, omalovažavanja pa sve do fizičkih sukoba. Među mladima je osobito zabrinjavajuće nasilništvo ili tzv. bullying, a radi se o obliku agresivnog ponašanja, koje obično traje duže vrijeme te je opetovano usmjereno na istu osobu, od strane jednog ili više učenika (jači protiv slabijeg ili grupa protiv pojedinca).

Bez obzira o kavom se obliku nasilja radilo, kada ga vidimo, potrebno je reagirati i zaustaviti ga, zaključili su naši učenici.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sanja Pilat Federici   datum: 14. 3. 2019.

TražilicaSavjetovanje mladih

Školska brošura


Katalog knjižnice


Društvene mreže

 


Medijska pismenost

Brojač posjeta
Ispis statistike od 5. 4. 2020.

Ukupno: 58210
Ovaj mjesec: 4725
Ovaj tjedan: 903
Danas: 247
preskoči na navigaciju