2023-07-12 10:53:22

Vita, vita MGA i dalje gre!

Četvero učenika šestih razreda – Evan Andreašić, Deniel Kozmi, Zoe Pištan te Marta Tomašić, u ponedjeljak je sa svojom učiteljicom hrvatskog jezika Goranom Grgurević, prof. otputovalo u Roč gdje se od 3. do 7. srpnja održavala državna smotra Mala glagoljska akademija „Juri Žakan“.

Škola domaćin Male glagoljske akademije jest Osnovna škola „Vazmoslav Gržalja“ Buzet te Područna škola Roč, a u organizaciji smotre sudjeluju i MZO te AZOO. Ove je godine, pod motom „Vita, vita MGA i dalje gre!“ u čast Juriju Žakanu koji je slične riječi ushićeno izrekao prilikom tiskanja prve knjige na hrvatskome jeziku, održan jubilaran 30. saziv smotre, a na njoj je sudjelovalo pedesetak učenika šestih razreda iz Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke i Istarske županije.

Tijekom petodnevnog boravka u Roču, svaki je učenik mogao sudjelovati na jednoj od šest ponuđenih radionica (literarno-scenska radionica, povijesna, likovno-keramičarska, novinarska, grafička radionica, radionica dizajna).

Domaćini Male glagoljske akademije uistinu su se potrudili da ova ljetna škola učenicima ostane u trajnome sjećanju jer su za njih, osim navedenih radionica kojima je zajednička tema bila glagoljica, poludnevnog posjeta Aleji glagoljaša gdje je predavanje učenicima održao akademik Josip Bratulić te mnoga druga raznolika, vrlo zanimljiva tematska predavanja, svakodnevno organizirali druženje uz bogat večernji program koji je uključio koncert limene glazbe ŽKUD-a „Renato Perinić“ iz Roča, nastup dramske skupine DreamsStudio „Ulix“ i njihovu obradu priče „Divojka i zmaj“, nastup Mažoretkinja Općine Lupoglav, predstavu „Vještice“ izvedenu od strane Kreativno-stvaralačkog obrta „Lučice“ iz Zagreba te mnoge druge aktivnosti.

U zabavnome su večernjem programu u sklopu „talent showa“ uključeni bili čak i učenici – sudionici Male glagoljske akademije „Žaknići“ pa su tom prigodom i učenici naše škole imali priliku pokazati svoje sposobnosti – Evan na gitari, a Deniel pjevačke sposobnosti.

            Oduševljenje učenika, ali i roditelja ovog petodnevnog stvaranja i druženja prenosimo u poruci roditelja učenika:  

Htjeli bismo se zahvaliti učiteljici Gorani što je baš našu djecu odabrala za ovo nezaboravno iskustvo u Roču. Od jučer nakon onakve svečanosti, predstavljanja, smo svi doma pod dojmom. Stvarno smo oduševljeni cijelim konceptom akademije, organizacijom, pozitivnim mentorima, polaznicima... Ma sve nas je oduševilo. Suze djece na kraju svečanosti samo su nam potvrdile koliko im je bilo dobro ovih dana i koliko im je teško što je ipak došao kraj ovog druženja. Hvala učiteljici što je brinula za našu djecu, prolazila s njima sve trenutke, nas roditelje obavještavala o svemu.. Hvala na svemu!


Osnovna škola Rivarela Novigrad