preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Webmail

Dan škole

Erasmus+

eTwinning

e-Dnevnik
Kad zvoni?

Školski kalendar

Kalendar
« Listopad 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Vozni red
Školski jelovnik
Anketa
Veseliš li se povratku u školu?Omoguru
 

Obavijesti, vijesti i najave

Dan škole

Dan škole - sportski dan 

 Učenici osnovne škole Rivarela proveli su nezaboravan dan posvećen sportu i tjelesnoj aktivnosti. Sportski dan započeo je na nogometnom terenu gdje u se svi učenici slikali stojeći u obliku olimpijskih krugova, nakon čega su učenici četvrtog razreda štafetnim igrama otvorili sportski dan.  Nakon uspješnog otvorenja učenici podijeljeni u timove krenuli su s različitim sportskim aktivnostima: nogomet, košarka, odbojka, boćanje. Nakon intenzivnog sportskog programa, učenici su se okupili u šumici gdje su učitelji i učenici pekli palačinke i fritule.  Sportski dana u školi bio je prilika za promicanje zdravog načina života, timskog rada i druženja među učenicima. Svi su se složili da je ovo bio jedan o najboljih dana u školskoj godini. 

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Pilat Federici  datum: 20. 6. 2024. 10:27

Druženje s književnicom Moreom Banićević

Početkom lipnja u goste nam je stigla književnica Morea Banićević. 

Spisateljica je predstavila svoje najnovije romane "Izgubljeni gospodin Kovač" i "Mjesečari Monteriera". Riječ je o horor romanima za mlade u kojima upoznajemo mlade junake i junakinje koji se susreću s neočekivanim situacijama i izazovima koje moraju prevladati kako bi spasili svijet.

Autorica je govorila o sebi, svom djetinjstvu, pisanju, gdje pronalazi inspiraciju za nove romane i kako oni nastaju. Učenici su spisateljici postavili brojna pitanja o njezinim knjigama, glazbenom ukusu i gamerskom iskustvu.

Više o autorici:
Morea Banićević rođena je i odrasla u Rijeci. Bavi se pisanjem, čitanjem, igranjem videoigara i šetanjem prirodom. Voli životinje, najviše pse. Dosada je napisala trilogiju hororaca za djecu i mlade: „Demon školske knjižnice“, „Dvojnici iz tame“ i „Tragovima Crnog Petra“. Romani su višestruko nagrađivani i rado se čitaju. „Demon školske knjižnice“ i „Dvojnici iz tame“ osvojili su nagradu „Sfera” u kategoriji najboljeg romana za djecu, a Demon je odabran i za Nacionalni projekt za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja djece i mladih „Čitanjem do zvijezda”. Roman „Dvojnici iz tame“ osvojio je nagradu „Grigor Vitez Ptičica” za najbolji roman po izboru Dječjeg žirija te pohvalu nagrade „Grigor Vitez” za popularizaciju žanra fantastike među djecom i mladima.

(Preuzeto sa stranice Naklade Ljevak)

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ljiljana Kostić  datum: 11. 6. 2024. 11:06

Terenska nastava četvrtih razreda

Dana 7. lipnja 2024. učenici četvrtih razreda u pratnji učiteljica Jasne Andreašić i Morene Luk, te logopedinje Jelene Kuhar posjetili su naš najveći otok - otok Krk i to u sklopu terenske nastave. Prema planu puta prvo su posjetili Zračnu luku Rijeka i kao najveće iznenađenje susreli su i ispratili hrvatsku nogometnu reprezentaciju na put za Portugal.  Ovaj susret će im zasigurno ostati u dugom sjećanju.

Nakon obilaska luke, uputili su se u Bašku, točnije u Jurandvor gdje se nalazi crkva sv. Lucije iz koje potječe Bašćanska ploča, najvažniji spomenik hrvatske pismenosti.

Potom je slijedio posjet najvećeg mjesta na otoku Krku. Razgledavši stari grad Krk uputili smo se prema špilji Biserujki koja se nalazi u općini Omišalj gdje su se rashladili na ugodnih 17°C, ali pritom i naučili o karakteristikama jame i živom svijetu podzemlja. Uz neizostavno zaustavljanje na Vratima Jadrana i McDonaldsa, siti, veseli i umorni kući su se vratili u ranim večernjim satima.

  :: opširnije :: 


objavio: Ljiljana Kostić  datum: 10. 6. 2024. 08:50

Prvo mjesto za naše četvrtaše

U ponedjeljak 27. svibnja 2024. učenici četvrtog razreda u pratnji učiteljica Morene Luk i Jasne Andreašić sudjelovali su u Županijskom prvenstvu školskih sportskih društava nižih razreda osnovnih škola koje je organizirao Školski športski savez Istarske županije u sportskoj dvorani Medulinu.

 

Program natjecanja proizlazi iz redovnog programa nastave tjelesne i zdravstvene kulture i sastoji se od motoričkih zadataka prilagođenih različitom uzrastu učenika nižih razreda. Učenici se natječu u sportskom poligonu „Veli Jože“. Motoričke zadatke učenici vježbaju tijekom cijele školske godine na satu tjelesne i zdravstvene kulture. Na natjecanju nije nedostajalo uzbuđenja i sportske dramatike. A sve je proteklo u sportskom duhu, učenici su se kroz igru i natjecanje dobro zabavili i upoznali s vrijednostima sportskog natjecanja. U velikoj konkurenciji učenici su osvojili 1. mjesto. Čestitamo!

  :: opširnije :: 


objavio: Ljiljana Kostić  datum: 10. 6. 2024. 08:23

Kreativni uradci inspirirani terenskom nastavom - 3.b

Terenska nastava, autor: Ljiljana Kostić  :: opširnije :: 


objavio: Ljiljana Kostić  datum: 7. 6. 2024. 08:22

Radionice robotike u 1. i 2. razredu

U sklopu školskog projekta "STEM za osnovce" u prvim i drugim razredima održane su radionice robotike pod vodstvom stručnjaka iz Centra za tehničku kulturu iz Rijeke.

Učenici prvih razreda upoznali su se s drvenim robotom Cubettom te naučili kako ga programirati koristeći funkcijsku ploču i blokove smjera. Redajući blokove smjera i logičke blokove na funkcijsku ploču upravljali su kretanjem robota po karti svijeta i ispunjavali zadane izazove. Igra s Cubettom potiče logičko razmišljanje i stvara visoko kognitivno-senzorno iskustvo kod djece. 

Učenici drugih razreda na sličan su način radili s Bee-Botom, podnim robotom u atraktivnom dizajnu pčelice. Bee-Bot-ov jednostavan i djeci prilagođen izgled pruža priliku za podučavanje kontrole, logičkog razmišljanja i programiranja. Učenici su dobili zadatak programirati kretanje robota po karti svijeta koristeći funkcije koje se nalaze na robotiću.

Učenici su pokazali velik entuzijazam i interes za ovu vrstu radionica stoga planiramo i veselimo se nastavku suradnje s Centrom za tehničku kulturu i novim zanimljivim i poučnim radionicama.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ljiljana Kostić  datum: 6. 6. 2024. 13:13

Meteodruženje sa Zoranom Vakulom

Sredinom svibnja našu školu posjetio je meteorolog Zoran Vakula i održao susret s učenicima nižih razreda, te učenicima sedmih i osmih razreda. Na jednostavan i duhovit način, jezikom i nastupom bliskim djeci, Zoran Vakula predstavio je svoje meteoslikovnice nastale kako bi se najmlađima objasnile vremenske (ne)prilike. 

Naučili smo razliku između munje i groma, kakvo vrijeme nam donosi oblak kumulonimbus, zašto je zimi hladno iako je Sunce bliže Zemlji, što nam Sunce pruža, ali i kako se od njega možemo zaštititi... te mnoge druge zanimljivosti o meteorologiji i vremenskim prilikama. Nakon brojnih pitanja, učenici su iskoristili priliku i kupili meteoslikovnicu koju im je g. Vakula rado potpisao i uljepšao crtežom.

Učenici sedmih i osmih razreda poslušali su predavanje o meteorologiji, važnosti proučavanja vremena i promjena u atmosferi i izazovima koje posao meteorologa nosi sa sobom. 
 

Hvala gospodinu Vakuli na gostovanju i inspirativnom i ugodnom druženju. Veselimo se novom susretu!

  :: opširnije :: 


objavio: Ljiljana Kostić  datum: 6. 6. 2024. 12:34

Terenska nastava trećih razreda: Park prirode Učka i Hum

U srijedu, 22.5.2024. učenici trećih razreda posjetili su Park prirode Učka i najmanji grad na svijetu, Hum. Više o samom izletu doznajemo iz pera učenika 3.b razreda:

 

Učenici 3. b i 3. a razreda su sa svojim učiteljicama i knjižničarkom u srijedu 22.5. 2024. godine išli na terensku nastavu. Bio je topao i sunčan dan, iako se na planini vrijeme često mijenja.

Na Učki smo hodali stazom vila Učkarica. Također smo jeli marendu i ručak. Posjetili smo i interaktivni muzej. Sjećam se da sam tamo već bila s vrtićem. Također smo posjetili najmanji grad na svijetu, Hum. U Humu smo jeli sladoled. Vozili smo se autobusom. Putem smo igrali razne igre i crtali.

Išli smo na terensku nastavu da bi hodali, naučili nešto novo, zabavili se i vidjeli najmanji grad na svijetu. Ipak smo se sjetili obitelji i kupili im mali suvenir.

Meni je izlet bio lijep i zanimljiv. Družila sam se više sa prijateljima i naučila sam nešto novo.

Također mi je pao i zub.

Petra Rakamarić   3. b

Učenici trećih razreda su u srijedu 22. 5. 2024. g. bili na terenskoj nastavi. Putovali su autobusom. Išli su na planinu Učku  i u najmanji grad na svijetu, Hum.

Na planini Učki su razgledavali muzej i bili na jako zanimljivoj i poučnoj stazi koja se zove Staza vila Učkarica. U Parku prirode Učka su jeli fini ručak koji su im poslužili kuhari restorana Dopolavoro.

Upoznali su mnoge životinje koje su nekad živjele, a neke i dan danas žive na Učki. U muzeju su vidjeli neke stvari koje su bile tako zanimljive da su ih začudile. Svi učenici su se divili unutrašnjosti planine Učke. Svaki od učenika kupio si je neki suvenir da se sjeti planine Učke.

Saznali su da je naselje Hum grad jer ima općinu i gradonačelnika. Grad Hum ima oko 10 do 20 kuća, pa time ima 20 do 30 stanovnika. Ima jako lijep pogled jer je na brdu. Također ima jako divnu prirodu.

Meni je bilo jako lijepo, pogotovo mi je bilo lijepo kako su nas ugostili. Mislio sam da neće biti sjajno i divno, ali zapravo kad sam došao kući htio sam još biti na izletu. 

Marko Čakarun 3. b

U srijedu 22. 5. 2024. učenici trećih razreda išli su na terensku nastavu. Posjetili smo Park prirode Učka i Hum.

Krenuli smo u 8 sati. Putovali smo autobusom. U Parku prirode Učka prvo smo prošetali poučnom stazom vila Učkarica. Slušali smo o biljkama i životinjama. Nakon toga smo išli u muzej vidjeti maketu planine Učke. U muzeju smo vidjeli i kako nam planina Učka izgleda u različita godišnja doba. Naučili smo kako su ljudi nekad živjeli. U suvenirnici sam kupio privjesak za ključ. Nakon toga smo išli na ručak.

Poslije ručka smo posjetili Hum. To je najmanji grad na svijetu. Slušali smo legende o divovima. Pojeli smo sladoled i krenuli kući.

Jako mi se svidio muzej. Volim se družiti sa prijateljima.

Karlo Vorić 3. b

Učenici trećih razreda su u srijedu 22. 5. 2024. godine bili na terenskoj nastavi u Parku prirode Učka. Nakon toga su išli u Hum.

Vozili smo se autobusom. Nakon poduže vožnje stigli smo na Učku. Prvo smo se šetali poučnom stazom vila Učkarica i na njoj smo naučili mnogo toga. Naučili smo: predmete koje planinari obavezno moraju imati, divlje životinje koje obitavaju na Učki, legende o vilama te život u vodi (velikoj lokvi). Kasnije smo išli u Centar za posjetitelje Poklon gdje je interaktivna muzejska izložba. Izložba ima šest tematskih cjelina: Tunel, Dom, Planina, Fascinacija, Inspiracija i S vrha Učke. U muzeju je bilo jako zanimljivo.

Poslije toga smo bili u restoranu Dopolavoro. Kad smo pojeli, išli smo u Hum. Imali smo stručnog vodiča.

Bilo mi je lijepo i zabavno. Kupili smo i suvenire. Na kraju nas je iznenadila kišica.

  Noa Posavec 3. b

  

Učenici trećih razreda, u pratnji školske knjižničarke i učiteljica,  u srijedu 22. 5. 2024. godine bili su na terenskoj nastavi na Učki.

Putovali smo autobusom do Parka prirode Učka. Šetali smo poučnom stazom vila Učkarica. Posjetili smo muzejsku izložbu i pritom se zabavili. Cijelim putem uz nas je bio stručni vodič. Jeli smo ručak u restoranu Dopolavoro.

Kasnije smo posjetili Hum. Najmanji grad na svijetu. Šetali smo gradom. Odjednom je počelo kišiti. Krenuli smo prema autobusu. Vozili smo se natrag u Novigrad.

Svatko od nas je doma donio barem jedan suvenir.

Na izlet smo išli da bi nešto naučili i pogledali. Preporučila bih i ostaloj djeci da posjete Park prirode Učka. Staza je poučna i pritom lijepa. Otiđite do vrha, do kuda vas noge nose, i uživajte u pogledu.

Voljela bih opet poći na Učku, i otići do vrha sa razredom.

                                                                             Karla Rakamarić 3. b

 

Učenici trećih razreda zajedno s učiteljicama, knjižničarkom i asistenticom otišli su na terensku nastavu. Nastava se održala 22. 5. 2024. godine, u srijedu. Terenska nastava je bila u Parku prirode Učka.

Putovali smo autobusom. Kad smo stigli pojeli smo marendu. Šetali smo stazom vila Učkarica. Dok smo šetali vidjeli smo sljepića, to jest guštera bez nogu. Na kraju staze došli smo do velike lokve u kojoj smo vidjeli punoglavce i male vodenjake.

U Centru za posjetitelje Poklon kupili smo suvenire i razgledali muzejsku izložbu. U muzeju je bilo puno stvari za isprobati. Na žalost nisam sve uspjela isprobati. Kroz stazu i muzej nas je vodio stručni vodič. Nakon muzeja smo autobusom išli do restorana Dopolavoro. Tamo smo jeli krumpiriće i meso. Za desert smo dobili palačinku s čokoladom. Poslije ručka smo krenuli autobusom u Hum. Kad smo stigli vodič nam je objasnio zašto su ulazna vrata u određenom položaju. U Humu smo vidjeli uske ulice i kamene kuće. Kupili smo sladoled i još suvenira, naravno tko je htio. Prije polaska kući smo se slikali.

Ovaj izlet mi se svidio zbog prirodnih ljepota. Čak i ako je Hum najmanji grad na svijetu, meni je izgledao veći od Novigrada.

Tara Bubola 3.b

  :: opširnije :: 


objavio: Ljiljana Kostić  datum: 5. 6. 2024. 12:17

Novigrad u cukru

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Pilat Federici  datum: 4. 6. 2024. 12:24

Terenska nastava „Tragovima istarskih svetaca“

Učenici petih i šestih razreda naše škole u utorak, 30. travnja zaputili su se na terensku nastavu „Tragovima istarskih svetaca“ u sklopu koje su posjetili povijesno-sakralne znamenitosti Istarskoga poluotoka.

Kako im je bilo pročitajte u uratku Tene Matijević, učenice 6. A razreda:

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Pilat Federici  datum: 26. 5. 2024. 21:45

Posjet Feštinskom kraljevstvu i tematskom parku Sanc. Michael

Posjet Feštinskom kraljevstvu i tematskom parku Sanc. Michael

Učenici prvih razreda proveli su dan 6.svibnja.2024. na izletu u selu Feštini nedaleko od Žminja i u tematskom parku Sanc. Michael u blizini Savičente.
U selu Feštini učenici su posjetili špilju Feštinsko Kraljevstvo a boravak su upotpunili igrama koje su animatori pripremili za učenike. Tu su se našle razne igre poput nogometa, kotrljanja, skakanja u vrećama, igre s obručem i čunjevima te ples. Učenike je oduševio i tematski park Sanc. Michael u čijoj se ponudi nalaze brojne zanimljivosti tipične za srednji vijek. Učenike je na
ulazu u dvorac dočekao vitez koji ih je poveo u obilazak dvorca. Uz igru na mnogobrojnim drvenim spravama, djeca su imala priliku vidjeti domaće životinje: koze, kuniće, kokoši i​ magarca koji ih je poveo na vožnju kočijom. 

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Pilat Federici  datum: 14. 5. 2024. 16:57

Sudjelovnje u projektu Zavičajne nastave

Učenici produženog boravka ove nastavne godine sudjelovali su u projektu Zavičajne nastave pod nazivom Novigrad u cukru. Vrijedno su sakupljali recepte svojih nona koje ćemo objediniti u Knjigu slastica. Također, sudjelovali su u radionicama izrade tradicionalnih novigradskih slastica. Jednu takvu radionicu priredila nam je nona Jolanda Brenko. Uz pomoć vrijednih ručica naših učenika izradila je kroštule kojima smo se na kraju svi zasladili. Nona Iris Medica u drugoj radionici prikazala nam je izradu štrukola od oraha i jabuka. Učenici su joj rado pomagali u izradi, a još su se radije pridružili degustaciji kolača.

 

Za završnu aktivnost planirana je izrada plakata kojim ćemo se prezentirati na završnoj smotri Zavičajne nastave koja će se održati 24. svibnja 2024. godine u Puli.

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Pilat Federici  datum: 10. 5. 2024. 12:47

Petaši i šestaši uključili su se u manifestaciju „Hoditi i zdravi biti“

Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije već osmu godinu zaredom u istarskim gradovima obilježava javnozdravstvenu manifestaciju „Hoditi i zdravi biti“. Ove godine manifestacija traje od 15. do 21. travnja te je popunjena bogatim programima čiji je cilj osvješćivanje stanovništva o važnosti kretanja u svrhu očuvanja zdravlja te sprječavanja bolesti.

Učenici naše škole također su se priključili manifestaciji. Naime, u četvrtak, 18. travnja učenici 5. i 6. razreda – njih 87, u pratnji svojih razrednica: Patricije Peter, Gorane Grgurević, Ive Pavletić, Sanje Pilat Federici i Ines Pruginić te pedagoginje Dolores Fabris tijekom petoga i šestoga školskoga sata uputili su se u šetnju kroz šetnicu u Karpinjanu te su šetali uz obalu do Pinete. Putem su susreli i prijatelje iz Talijanske osnovne škole Novigrad s kojima su se fotografirali.